Jarmuż- czy chroni nas przed rakiem?

Total
0
Shares

Według National Cancer Institute (Narodowy Instytut Nowotworów) jarmuż jest niezwykle cennym warzywem krzyżowym, które może pomóc ludziom w walce z rakiem. Choć dieta sama w sobie nie może być używana jako pewny sposób leczenia nowotworu i zawsze należy stosować się do leczenia zaleconego przez lekarza, nie ulega wątpliwości, że zdrowsze produkty pełne witamin i przeciwueltniaczy pomogą Twojemu ciału walczyć z rakiem lub mu zapobiegać lepiej niż na przykład chipsy czy słodycze.

Jarmuż jest bogaty w ważne składniki odżywcze, takie jak luteina i zeaksantyna. Są to silne przeciwutleniacze, czyli substancje, których rola polega na ochronie DNA komórek przed uszkodzeniami. Te dwa przeciwutleniacze są szczególnie aktywne w komórkach oka, co czyni je podwójnie przydatnymi

Omawiana zielona roślina ma też witaminy C, E i K. Piersza z nich jest znana wszystkim ze swojego wpływu na odporność, ale warto wiedzieć, że usprawnia też pracę stawów, bo pomaga budować kolagen, a także uelastycznia naczynia krwionośne (a tym samym chroni przed żylakami).

Witamina K to przede wszystkim gwarancja dobrego krzepnięcia krwi i mocnych kości, a witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (nawet do 100 razy mocniejszym niż witanina C) i także chroni oczy. 

Jarmuż ma w sobie także liczne minerały, jak wapń i magnez i całkiem sporo żelaza. Zawiera również glukozynolany (substancje wspomagające usuwanie toksyn) i związki   zawierające aktywną siarkę (która zabija bakterie, wirusy i grzyby).  Chociaż kwas foliowy także znajdujący się w jarmużu nie ma bezpośredniego wpływu na leczenie raka, pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z rakiem i jego leczeniem poprzez zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Jarmuż, ale także na przykład buraki, pomidory, bataty i większość owoców są bogatym źródłem potasu, który jest elektrolitem, który pomaga regulować poziom płynów w organizmie, bierze udział w pracy mięśni (zapobiega na przykład kurczom przy wysiłku lub w nocy), ale też przenosi składniki odżywcze do komórek i usuwa “odpady”, czyli toksyny. 


Chociaż potas nie ma bezpośredniego wpływu na zapobieganie nowotworom, może być korzystny w zależności od leków przepisanych podczas leczenia raka i skutków ubocznych wynikających z leczenia, ponieważ niektóre z nich można złagodzić, jedząc odpowiednią ilość potasu. Aby dowiedzieć się szczegółów, zapytaj lekarza lub dietetyka.


Podczas gdy badania na ludziach wykazały pozytywne właściwości jarmużu w zapobieganiu nowotworom, potrzeba dalszych badań, by faktycznie stwierdzić, że roślina ta może leczyć raka. Niemniej, w 100% bezpiecznie jest powiedzieć, że jarmuż jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem roślinnym, który jest bezsprzecznie zalecany jako część codziennej, zbilansowanej diety. A jeśli potwierdzi się obietnica jego walki z rakiem, jest to tylko wisienka na torcie.


Smoothie z dodatkiem jarmużu są świetne i wspaniale sprawdzą się jako śniadanie czy kolacja. Zielone warzywa świetnie komponują się z wieloma różnymi odżywczymi owocami i warzywami.  Dla niektórych może to być niecodzienny smak, ale dodanie soku z cytryny lub limonki i zielonego jabłka do jarmużu sprawia, że ​​cały koktajl ma nietuzinkowy smak i jest lubiany nawet przez dzieci (które nie są świadome, że jedzą zdrową zieleninę!)

You May Also Like