Rośliny strączkowe — zdrowotne korzyści dla naszego organizmu

Total
0
Shares

Wybór tego, co jesz, może mieć ogromne znaczenie dla Twojego zdrowia. Nasiona roślin strączkowych to zdrowa żywność, która może pomóc Ci bardziej niż myślisz. Poznaj zalety roślin strączkowych i postaw na dobrą dietę, która pomoże Ci kontrolować wagę, ciśnienie krwi, cholesterol — a nawet zaoszczędzić pieniądze.

Główne korzyści z nasion roślin strączkowych.

Jedząc regularnie rośliny strączkowe, takie jak bób, soczewica, fasola czy łubin, nasz organizm będzie miał zawsze pod ręką niezbędną witaminę, taką jak B6, zapobiegającą osłabieniu jego obrony przeciwzakaźnej i zwiększającą jego naturalną zdolność do ochrony przed chorobami, takimi jak lęk, utrata komórek nerwowych, rak i inne poważne choroby.

Witamina B6, jedna z najważniejszych witamin, będzie obecna w daniach zawierających soczewicę lub inne rośliny strączkowe. Reguluje procesy chemiczne organizmu i jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu nerwowego i odpornościowego.

Zapobieganie chorobom.

Jak już wspomnieliśmy, dzięki roślinom strączkowym można zapobiegać i kontrolować wiele chorób, takich jak cukrzyca, udary czy nawet niektóre rodzaje raka.

Lepsze zdrowie fizyczne i psychiczne.

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne dla rozwoju fizycznego i psychicznego, umożliwiając ludziom osiągnięcie pełnego potencjału. Nasiona roślin strączkowych pomagają nam utrzymać silny układ odpornościowy, który chroni nas przed chorobami zakaźnymi i niezakaźnymi. 

Stosując dietę wysokobłonnikową połączoną ze sportem, możemy zapobiec otyłości i innym chorobom. Wiele badań twierdzi, że jednym z powodów, dla których cukrzyca typu 2 była stosunkowo rzadka w wiejskiej Afryce 40 lat temu, było to, że ludzie jedli dietę o dużej zawartości błonnika.

Walka z cukrzycą.

Kolejną korzyścią płynącą z roślin strączkowych jest to, że będąc pokarmem bogatym w błonnik, pomagają one obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi, co jest kluczowe dla osób cierpiących na cukrzycę.

Zmniejszone ryzyko chorób serca.

Eksperci twierdzą, że diety bogate w błonnik mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i zredukować nadciśnienie. Jednym z powodów, dla których tak się dzieje, jest fakt, że wiele rodzajów błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi danej osoby, a to z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.


Korzystnie wpływają zęby.

Zawierają one wapń, który jest głównym minerałem zapobiegającym próchnicy zębów. Mają wysoką zawartość błonnika, który utrzymuje przepływ śliny, tworząc tym samym mineralną obronę przed próchnicą. Zawierają fosfor, który pomaga w prawidłowym zachowaniu struktury zębów.

Zalecane ilości.

Zarówno WHO, jak i FAO zalecają spożywanie co najmniej 400 g owoców i warzyw dziennie, w tym nasion roślin strączkowych. Jest to coś, co niewiele osób traktuje poważnie, ponieważ spożycie nasion roślin strączkowych spadło z około 10 kg na osobę rocznie.

Bardzo ważne jest zwiększenie spożycia nasion roślin strączkowych i innych warzyw, ponieważ poprawi to jakość diety ludzi i ich ogólny stan zdrowia. Jednym ze sposobów, w jaki rządy mogą to osiągnąć, jest zachęcanie do ich spożywania poprzez wydawanie wytycznych żywieniowych, zależnych od zwyczajów panujących w danym kraju lub regionie.

You May Also Like